نقش نور در فضای داخلی

اگر از نور کامل و طبیعی خورشید که گستردگی و کیفیت آن قابل مقایسه با نورهای دیگر نیست صرف نظر کنیم و اینکه هیچ نوری زیبایی نور خورشید را نخواهد داشت، استفاده از نور آبی مصنوعی و چراغ های روشنایی، به نیازی همیشگی و ضروری تبدیل شده است. به خصوص نقش نورپردازی در معماری داخلی بسیار مهم و جذاب می نماید، با افزایش کارآیی های صنعت برق و امکانات تکنولوژی های مربوط به آن، استفاده از محصولات وابسته به آن نیز رشد چشمگیری داشته است؛ چنان که باید اذعان داشت روشنایی، راه را برای یک تحول در شناخت و طراحی معماری باز کرده است. این محصولات که شامل انواع چراغ ها و سیستم های روشنایی هستند، ابزار اصلی نورپردازی را تشکیل می دهند. با تنوع این ابزار، طراحان با مسئله ای مواجه می شوند و آن انتخاب صحیح وسیله نوری و تعیین محل مناسب برای آن است. چنین مشکلی پیچیده تر از تامین کمی نور است. اگرچه لامپ های عریان قادرند نیازهای کمی نور را به آسانی رفع کنند، اما واضح است که جنبه های دقیق تامین آسایش و نکات ظریف زیبایی شناسی از عهده این وسایل ساده برنمی آید. در حقیقت گره کار در تهیه و تامین نور نیست بلکه تنظیم منابع نوری برای خلق محیط مناسب بصری، مسئله اصلی است.

در بررسی های انجام شده پیرامون استفاده افراد از نور و چگونگی نور پردازی منازل مسکونی خود، اطلاعاتی راه گشا به دست آمده است که راه را برای راهنمایی تولید کنندگان، طراحان و نهایتا استفاده کنندگان باز می کند یا باعث سوق دادن آنان به سمت استفاده از منابع نوری مطلوب و راهنمایی عموم به استفاده درست از منابع در اختیار می شود. افراد مختلف در پاسخ به سوالی در زمینه استفاده از نور عمومی و موضعی در محل زندگی خود اکثرا اذعان دارند که نور عمومی را بیشتر از نور موضعی در محل زندگی خود استفاده می کنند. 75% افراد، نور عمومی و 25% نیز نور موضعی را مورد استفاده قرار می دهند. در مورد استفاده از چراغ های روشنایی، بازار خرید و استفاده به ترتیب با 50% و 35% و 10% در اختیار چراغ های سقفی، دیواری و پایه دار زمینی قرار می گیرند که این خود می تواند بیانگر استفاده بیشتر مردم از نورهای عمومی در محل زندگی خود باشد.

رنگ غالب نورهای مورد استفاده قرار گرفته شده نیز حکایت از این دارد که نورهای با رنگ سرد، بیشتر از رنگ های گرم در بین مردم طرفدار دارد. اکثر مصرف کنندگان و خریداران چراغ های روشنایی هنگام خرید محصول مورد نظر، اولویت هایی را برای آن در نظر می گیرند که شامل زیبایی منبع نور دهنده، کیفیت نوردهی آن، قیمت و نصب و نگهداری آن، به ترتیب از عوامل مهم در خرید و جذب مشتریان به محصولات است.

انتخاب رنگ محیط به احساسی که تمایل به ایجاد آن داریم بستگی دارد. زیرا رنگ های گرم از نظر بصری مهیج هستند؛ در حالی که رنگ های سرد، آرامش بخش و متعادل هستند. تاثیر دیگر رنگ های گرم یا سرد روی اندازه های ظاهری اتاق است که کوچکتر و بزرگتر از مقدار واقعی به نظر برسند. زیرا رنگ های گرم باعث کوچکتر به نظر رسیدن اتاق می شوند؛ در حالی که رنگ های سرد، اتاق را بزرگتر نشان می دهند. انتخاب رنگ نور منبع نور به عواملی مهمی بستگی دارد:

  1. کاری که در ناحیه تامین روشنایی انجام می شود.
  2. شرایط داخل مکان ها و فضاها.
  3. سازگاری با سایر منابع نوری موجود مثل لامپ های نور زرد.

برخی از کارهایی که در ناحیه تامین روشنایی انجام می گیرند، نیاز به منابع نوری با بازده رنگ بسیار خوب دارند. مشخصه های منابع نوری در هر دو مورد بازده رنگ و دمای رنگ برای این کاربردها معمولا در استانداردهای مربوطه تعیین می شوند. انتخاب دمای رنگ به شدت روشنایی بستگی دارد. در شدت روشنایی کم، نیاز به دمای رنگ پایین است و در شدت روشنایی زیاد، نیاز به دمای رنگ بالا می باشد.

این انتخاب احتمالا پیرو این مسئله است که نور روز معادل دمای رنگ بالا با شدت روشنایی زیاد پنداشته می شود، در حالی که دمای رنگ پایین که بشر هنگام شب در اطراف آن می نشست، برابر با شدت روشنایی کم تصور می گردید. انتخاب صحیح منابع نوری و ترتیب رنگ ها یک امر تجربی است، زیرا در مورد اینکه رنگ های مختلف در زیر نور منابع نوری مختلف و در محیط های مختلف چگونه به نظر خواهد رسید جز با تجربه نمی توان نظر داد.

رنگ نور آن تاثیر حسی است که به وسیله مجموعه طول موج های مختلفی که توسط چشم دریافت می شود، ایجاد می گردد. رنگ نور را نباید به عنوان یک مشخصه سطوح منعکس کننده نور تلقی کرد. رنگ نورهای منعکس شده از سطوح، به انتخاب نوع منبع نور بستگی دارد.

همراه با زیوانیتار

زیبایی برای همیشه

4.6/5 - (19 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا
گفتگو
1
همراه با زیوانیتار
زیوانیتار
درود
به زیوانیتار خوش آمدید
پاسخگوی شما هستیم