تحلیل و نقد پوستر

اصطلاح «تجزیه» به معنی جداکردن، جزء جزء کردن، تبدیل یک جسم به چند جسم ساده تر یا یک کل به اجزای آن است. «تحلیل کردن» یعنی تجزیه کردن، از هم گشادن و چند بخش کردن و نتیجه گرفتن براساس بخش ها و در نتیجه معنی این دو واژه بسیار شبیه به یکدیگر است و در مجموع منظور از تجزیه و تحلیل آثار گرافیکی جزء جزء کردن آن به عناصر مهم تشکیل دهنده اثر و بحث ونتیجه گیری بر مبنای مبانی گرافیک که همان ویژگی نقطه، خط، سطح، حجم و مواردی مانند بافت و ریتم و ترکیب بندی و رنگ است. برای نقد علمی و منطقی آثار گرافیکی، تحلیل آنها ضروری است و امروزه در کشورهای پیشرفته پس از اجرای هر طرح بزرگ تبلیغاتی، نتیجه کار یا یک مرحله یا مرحله ای خاص یا کل جریان طرح در مقطع زمانی مشخصی ارزیابی می شود که از آن برای ادامه کار یا طرح های مشابه نتیجه هایی گرفته می شود. برای دستیابی به چنین اهدافی و موضوعات مشابه آن و نیز شناخت اصولی و علمی، آشنایی با تحلیل آثار گرافیکی ضروری است.

باید نموداری را در نظر گرفت که روش های مورد استفاده در طراحی پوسترهای تایپوگرافی را نشان می دهد. نگاهی که در طراحی ساختار این نمودار به چشم می خورد، نگاه تحلیل است و در تحلیل هر اثر گرافیکی باید چنین به کار نگاه کرد و باید آن را رعایت کرد و انجام داد. اما عوامل بصری انتخاب شده ممکن است متفاوت باشند و براساس نوع اثر گرافیکی یا هدف تحلیل آن در یک اثر گرافیکی نسبت به اثر دیگر یکسان نباشند.

روش های مورد استفاده در طراحی پوسترهای تایپوگرافی:

  • 1- تلفیق تصویر با نوشتار
  • 2- با استفاده از نوشتار

تصویر سازی:

(با نگاه فرمالیستی در جهت رسیدن به فرم و شکل خاص)

(با استفاده از قابلیت های بصری و پتانسیل های مفهومی نهفته در حروف)

بازی با فرم و حروف و ترکیب آنها با یکدیگر یا استفاده از:

(تکرار حرکت)

(تکرار عنصر)

(خاصیت قرینگی)

(برش حروف)

(به هم ریختن ساختار)

(در هم تنیدگی یا روی هم قرار دادن حروف)

ترکیب حروف به منظور طراحی لوگوتایپ

فضاسازی با حروف

استفاده از روش ایجاد بافت:

تکرار:

(حروف)

(کلمات)

(سطرها)

تکرار حرکت

ترکیب حروف و یا کلمات

یکی از روش های منطقی تحلیل یک پوستر بررسی عناصر اصلی تجسمی و گرافیکی آن است، یعنی به ترتیب از «نقطه» می توان شروع کرد و اگر نقطه بسیار با اهمیتی در پوستر وجود دارد، به آن اشاره کرد و وضعیت آن را نسبت به کادر توضیح داد و بر تاثیرات ویژه بصری حضور این نقطه تاکید کرد.

پس از نقطه، باید به «خط» پرداخت که خیلی بعید است که در پوستری وجود نداشته باشد. خط های مستقیم راستاهای پوستر را می سازند و در تحلیل پوستر اهمیت زیادی دارند. در تحلیل پوسترها، برای تفهیم بهتر و سهولت بیان، می توان یک طلق یا هر کاغذ شفاف دیگر مانند «کالک» را روی پوستر یا تصویر کوچک شده آن قرار داد و راستاها را با سه یا چهار رنگ مختلف روی آن رسم کرد. مثلا راستاهای عمود را با سبز و راستاهای افقی را با خط آبی  و راستاهای مایل راست به چپ را با قرمز و راستاهای مایل چپ به راست را با رنگ صورتی نشان داد و خطوط مستقیمی بین این رنگ ها رسم کرد.

با نگاهی کلی به این کاغذ شفاف یا طلق می توان تشخیص داد که خطوط افقی پوستر بیشتر است یا خطوط عمودی یا کدام نوع خطوط مورب فزونی دارد و با توجه به ویژگی های راستایی که بیشتر است خواص کلی پوستر را توضیح داد.

پس از خط، در تحلیل سطوح پوستر، راستاها را باید بیان کرد و اگر حجم یا احجامی در پوستر وجود داشته باشد، باید پس از سطح به آن پرداخت. توضیحات در مورد بافت، ریتم و ترکیب بندی پوستر پس از آن صورت می گیرد. سپس، هنگام بحث در مورد ترکیب بندی درباره شعار و واژگان پوستر و نوع قلم حروف و اندازه و محل قرارگیری آنها نیز سخن به میان می آید و در هر یک از این توضیحات، در صورت لزوم برای نمایش واضح و روشن، باید از همان طلق یا کاغذهای شفاف جدید استفاده کرد.

نقد یک پوستر ممکن است کاملا خالی از تحلیل ولی با اتکا به مستندات صورت پذیرد و نیز ممکن است که تا حدودی همراه تحلیل، مطالبی هم از جنس نقد، یعنی گفتگو درباره معایب و مزایای عوامل بصری ارائه کرد. در هر حال، در پایان نقد باید کیفیت کلی پوستر را نسبت به پوسترهای معاصر یا در دنیا یا فقط در ایران سنجید و اعلام کرد که پوستر به طور کلی و در مجموع در کدام یک از سطوح ضعیف، متوسط، خوب یا عالی قرار دارد.

اجزای پوستر را می توان هنگام تحلیل از یکدیگر جداگانه دید و به صورت جداگانه نمایش داد. در مجموع می توان گفت که در تحلیل و نقد پوستر و به طور کلی تمام آثار گرافیکی، تا حد ممکن از تصویر و نمودار و امکانات بصری باید استفاده کرد و آنچه ذکر شد جوهر کلی تحلیل بود که به شیوه های مختلفی می توان اجرا کرد.

در مورد نقد آثار گرافیکی و به طور کلی نقد هر اثر هنری، بر این نکته باید تاکید کرد که هنگام نقد اثر طراح گرافیک یا به طور کلی هنرمند، باید فرض کرد که خود هنرمند در آن لحظه حضور دارد و نقد در حضور او صورت می پذیرد. در این صورت، احتمالا انصاف بیشتری در نقد به وجود می آید و از تند و تیزی واژه ها کاسته می شود که از اصول نقد است. در نقد اثر گرافیکی، اعم از اشارات مثبت و منفی، تا حد ممکن باید از لحن علمی و تکیه بر مبانی گرافیک بهره برد.

همراه با زیوانیتار

زیبایی برای همیشه

4.7/5 - (17 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا
گفتگو
1
همراه با زیوانیتار
زیوانیتار
درود
به زیوانیتار خوش آمدید
پاسخگوی شما هستیم