تحلیل و نقد طراحی حروف

حروف، مجموعه شکل های انتزاعی اند که با آنها می توان زبان گفتار را به زبان نوشتار تبدیل کرد. شکل حروف هر زبان به صورت قراردادی مشخص شده و درک نوشتار میسر نیست مگر به رمزگشایی آنها و برای خواندن هر مکتوب باید به قراردادهای نوشتاری آن اشراف داشت.

حروف لاتین و فارسی در ذات و ماهیت با یکدیگر تفاوت دارند: اجزای تشکیل دهنده حروف لاتین شکل های هندسی اند و چهارچوب منظمی برای آن تعریف شده است ولی حروف فارسی بر قوت، ضعف، تضاد خطوط مستقیم و منحنی و ضخامت، سطح، دور و حرکت های چرخشی استوار است.

هماهنگی و توازن از موارد اساسی و بنیادی در طراحی حروف محسوب می شود و با یک نگاه اجمالی به حروف فارسی می توان دریافت که سه حرکت اصلی افقی، عمودی و چرخشی در آنها حاکم است.

عامل بصری «ریتم» نیز در طراحی حروف اهمیتی ویژه دارد و طراح گرافیک باید به آن توجه داشته باشد.

پیوستگی در نوشتن حروف فارسی نیز از ویژگی های بصری این خط است (در حروف لاتین، گروهی از حروفی که به اسکریپت موسوم اند تا حدودی این پیوستگی را دارند و دیگر حروف لاتین کاملا جداگانه و بدون پیوستگی نوشته می شوند.)

در طراحی یک نام یا لوگوتایپ یا موارد مشابه (مانند تابلوی یک فروشگاه) ترکیب بندی، فضای مثبت و منفی و ساختار نیز اهمیت دارد. امروزه از علایم مختلف در پرمحتوا کردن علایم الفبایی استفاده فراوانی می شود. این علایم اعم از تصویری یا نوشتاری، ذهن را در جهت درک هرچه بیشتر مفاهیم یاری می دهند و در زمینه های مختلفی چون بسته بندی و تابلو های اطلاع رسان و برای سرعت بخشیدن در انتقال پیام به کار گرفته می شوند.

ممکن است حروف، علاوه بر معنای لغوی در واژه ها، از نظر بصری نیز پیامی گویا و مشخص بر حسب چگونگی طراحی آنها القا کنند.

در طراحی حروف، به ویژه طراحی لوگوتایپ، اصل بر فشردگی و چیرگی فضای مثبت بر منفی است، یعنی فاصله حروف و کلمات، تا حد امکان، فشرده می شود و سطوح سفید بین  حروف به گونه ای محسوس، کمتر از سطوح مشکی مربوط به حروف انتخاب می شوند.

برای تحلیل طراحی حروف نیز مانند دیگر آثار گرافیکی، که تاکنون توضیح داده شد، باید عمل کرد و تاکید بر عوامل بصری بر حسب موضوع ممکن است در یک اثر گرافیکی با اثری از نوع دیگر متفاوت باشد. همچنین راستاهای عمودی سبب استحکام و قدرت و صلابت طراحی حروف اند و خطوط مایل، به آن پویایی و تحرک می دهند و منحنی ها، به لطافت و نرمش آن می افزایند و به همین ترتیب باید در مورد دیگر عوامل بصری گفتگو کرد و به ریتم توجه ویژه ای کرد و پس از تحلیل ترکیب بندی کلی، به نتیجه گیری نهایی و نقد پرداخت.

در استفاده از خطوط سنتی مانند نستعلیق یا شکسته نستعلیق در طراحی حروف معاصر باید فاصله ها را کم کرد و اثری از هندسه منظم یا راستاهای افقی، قائم، یا مایل هندسی و منظم ایجاد کرد یا شکل هایی مانند مربع، مثلث، دایره، مستطیل، ربع دایره، نیم دایره یا ترکیبی از این شکل ها را با حروف سنتی به کار گرفت و در نقد طراحی حروف نیز به این نکته توجه داشت.

همراه با زیوانیتار

زیبایی برای همیشه

4.6/5 - (19 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا
گفتگو
1
همراه با زیوانیتار
زیوانیتار
درود
به زیوانیتار خوش آمدید
پاسخگوی شما هستیم