خط در آثار گرافیک

اگر نقطه ها تا حدی به هم نزدیک شوند که دیگر نتوان آنها را از یکدیگر تشخیص داد، زنجیره نقاط به خط تبدیل می شود که مهم ترین عنصر بصری در آثار گرافیک است و در طبیعت نیز فراوان و متنوع یافت می شود. خط عنصری تصویری است که فقط دارای واقعیت طولی می باشد و عرض و عمق ندارد. در تعریف دیگری از خط که به هنرهای تجسمی و گرافیک نزدیک تر است می توان گفت که خط عبارت است از عنصری تصویری و تجسمی که واقعیت طولی، جلوه های متفاوت و بیان تصویری متنوعی دارد.

خط، بر خلاف نقطه که انرژی متمرکز و ثابتی دارد، دارای انرژی تصویری فعال و متحرکی است که در یک جهت ادامه دارد و می توان آن را اندازه گرفت. خط نقطه ای است که از ایستایی و نهانگاه درونی خود آزاد شده و به جهتی حرکت کرده است. خط عامل مهمی برای تجسم بخشیدن های اولیه هر اثر بصری می باشد و وسیله ای برای نشان دادن صوری است که هنوز در دنیای واقعیت وجود ندارد و فقط در خیال انسان است. اصطلاح «اتود کردن» بر کیفیت سیال و انعطاف پذیر خط تکیه دارد که به آزادی در آزمودن و تجربه شکل ها و طرح ها کمک می کند. خط، با وجود آزاد بودن، مبهم نیست، بلکه مشخص است و حدود تصویر را تعیین می کند و جهت و هدف دارد. خط ممکن است بسیار دقیق و حساب شده و فنی به کار گرفته شود، مانند خطوطی که در نقشه های فنی برای ساختن اشیا و نیز نقشه های معماری به کار می رود، یا در رسم های برخی طرح های گرافیکی مانند آرم از آن استفاده می کنند، یا حالتی سیال و آزاد داشته باشد.

خط برای تصویر کردن آنچه هنوز پدیدار نیست و فقط در تصور انسان وجود دارد وسیله ای حیاتی است. دستگاه های علائم که «به صورت الفبا» در نگارش و نوشتن به کار می آیند یا به صورت نت در موسیقی، یا علائم برق و غیره به کار می روند براساس خط تنظیم شده اند.

خط در هنرهای تجسمی و گرافیک رمز و نشانه نیست که به جای چیز دیگری نشسته باشد، بلکه خود مستقیما اطلاعات بصری لازم را در مورد پدیده مورد نظر ارائه می کند. این ویژگی خط نقش بسیار مهمی در انواع حکاکی های چاپی دارد. گاهی خط محیط شکل ها و حجم ها را نمایش می دهد و گاهی محل ارتباط بین عناصر رامشخص می کند و با انواع مختلف نازک و ضخیم و نرم و خشن و ضعیف و قوی، مفاهیم و تعاریف گوناگونی را چنان منتقل می کند، که می توان حالت های مختلف را با خط مناسب آن حالت ها بیان کرد. هر یک از انواع خطوط بیان بصری ویژه ای دارد که بر اعصاب و روان انسان اثر می گذارد و هرگاه فرد در برابر صحنه ای از طبیعت بایستد که جلوه ای از خط را دارا باشد، به صورت ناخودآگاه تحت تاثیر روانی آن خطوط قرار می گیرد.

علاوه بر طبیعت که در آن خط به صورت خالص دیده می شود، در محیط زیست اطراف انسان می توان آن را به وفور یافت: سیم های برق یا تلفن، ترک های روی دیوارها، خطوط راه آهن، خط کشی وسط خیابان ها و موارد بسیار متنوع دیگر که به راحتی قابل مشاهده هستند. از خط اغبل برای نشان دادن سایه روشن های مختلف و نیز کنار یکدیگر بودن چند نوع رنگمایه در یک طرح، استفاده می شود.

همراه با زیوانیتار

زیبایی برای همیشه

4.6/5 - (17 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا
گفتگو
1
همراه با زیوانیتار
زیوانیتار
درود
به زیوانیتار خوش آمدید
پاسخگوی شما هستیم